Inmaken met Twist-off potten
Twist-off potten worden vaak gebruikt bij het inmaken van voedsel. Of het nu om hele vruchten, sauzen of vleesgerechten gaat – de mogelijkheden zijn eindeloos. We leggen je uit hoe je te werk gaat bij verschillende conserveermethoden en waar je in het algemeen op moet letten bij het inmaken in twist-off potten.

Wat zijn twist-off potten?
Twist-off potten worden vaak gelijkgesteld aan schroefpotten, maar ze hebben geen doorlopend schroefdraad. In plaats daarvan hebben ze een aantal richels of uitsteeksels. Een twist-off-deksel heeft kleine uitstulpingen – zogenaamde nokken – waarmee hij op de pot wordt geklemd en vastgezet. Om de pot te sluiten is een kwartslag draaien meestal voldoende. Dit type deksel wordt ook wel een nokdraaideksel genoemd.
Net als gewone schroefdeksels kun je twist-off deksels na het openen weer opnieuw sluiten. Ze zijn meestal gemaakt van gelakt witblik of kunststof. Aan de binnenkant zit een stevige rubberen afdichting (compound).
Zijn alle twist-off potten geschikt om in te maken?
Zolang de twist-off potten hittebestendig zijn, kun je ze zonder problemen gebruiken om in te maken. Let wel op de deksels: pasteurisatiebestendige twist-off-deksels zijn meestal bestand tegen temperaturen tot ongeveer 100 graden Celsius. Steriliseerbare twist-off-deksels hebben een stevigere afdichting en zijn geschikt voor hogere temperaturen. Kijk altijd in de productbeschrijving voor de juiste informatie.
Wat kun je inmaken met twist-off potten?
Twist-off potten zijn echte alleskunners. Ze worden vooral gebruikt voor het heet afvullen van jam, confituur, compote, gelei en chutney. Ook voor het inmaken en conserveren van allerlei soorten voedsel zijn ze geschikt. Vooral fruit- en groentesoorten worden vaak ingemaakt, bijvoorbeeld:
- Appels
- Peren
- Abrikozen
- Pruimen
- Kersen
- Aardbeien
- Komkommers
- Wortels
- Tomaten
- Koolrabi
- Courgettes
In plaats van hele of gesneden vruchten kun je ook moes inmaken, zoals appelmoes of bessenmoes. Sauzen en volledige gerechten zoals goulash, soepen en stoofschotels kunnen ook goed in twist-off potten worden geconserveerd. Vlees, worst en broodbeleg passen vooral goed in zogenaamde ‘sturzpotten’, waardoor je de inhoud er gemakkelijk uit kunt halen.
Let op: Als je producten met olie wilt inmaken, controleer dan of de twist-off-deksel daarvoor geschikt is.
Hoe werkt inmaken met twist-off potten?
Er zijn verschillende manieren om in te maken met twist-off potten. Het grote voordeel is dat je geen extra hulpmiddelen zoals klemmen of inmaakringen nodig hebt.
Kenmerkend voor inmaken is dat je de potten eerst vult en daarna samen met de inhoud in een waterbad of met stoom verhit. Zorg ervoor dat het water aan het begin ongeveer dezelfde temperatuur heeft als de inhoud van de potten. Pas als de potten in het water staan, breng je het aan de kook. Door de hitte worden eventuele bacteriën en micro-organismen gedood.
Een twist-off-deksel zit – anders dan een klassieke schroefdeksel – relatief los op de pot. Hierdoor kan lucht ontsnappen als er tijdens het inmaken overdruk ontstaat, maar er kan niets van buiten naar binnen. Tijdens het afkoelen ontstaat een vacuüm, waardoor de pot luchtdicht wordt afgesloten.
Inmaken in twist-off potten: Stappenplan
Hieronder vind je enkele basisinstructies voor inmaken met twist-off potten volgens verschillende methoden. De inmaaktijden en temperaturen verschillen per product, dus volg altijd een beproefd recept.
Inmaken in een pan
- Leg een rooster of een theedoek op de bodem van de pan, zodat de potten de bodem niet raken.
- Vul de pan met zoveel water dat de potten voor driekwart onder water staan.
- Sluit de pan met een deksel en verwarm het water. Als de juiste temperatuur is bereikt, begint de inmaaktijd. Gebruik een inmaakthermometer om de temperatuur te controleren.
- Zet na het inmaken de kookplaat uit en laat de potten nog enkele minuten in het waterbad staan.
- Zet de potten daarna op een theedoek om af te koelen. Gebruik bijvoorbeeld een tang of pottenlichter.
Inmaken in een snelkookpan
Gebruik bij deze methode twist-off potten met steriliseerbare deksels, die bestand zijn tegen de druk. In Nederland en België is deze methode minder gangbaar, dus raadpleeg het handboek van je snelkookpan voor aanwijzingen.
- De voorbereiding is hetzelfde als bij inmaken in een gewone pan, maar je hebt minder water nodig.
- Zet de potten in de pan, sluit de snelkookpan en stel de juiste stand in.
- De inmaaktijd begint zodra de gewenste temperatuur is bereikt (meestal aangegeven door het ventiel).
- Laat de potten na afloop eerst in de gesloten pan staan. Open de pan pas als er geen druk meer is.
- Neem de potten eruit en laat ze afkoelen.
Inmaken in een inmaakaautomaat
Met een inmaakaautomaat is inmaken heel eenvoudig, omdat je temperatuur en tijd precies kunt instellen.
- De voorbereiding is hetzelfde als bij inmaken in een pan.
- Sluit de automaat, stel temperatuur en tijd in.
- Haal de potten er na het inmaken uit.
Inmaken met een stoomoven
Hierbij wordt het voedsel uitsluitend met stoom geconserveerd.
- Vul indien nodig het waterreservoir.
- Zet de potten met wat tussenruimte op een geperforeerde bakplaat op de onderste rail.
- Stel tijd en temperatuur in.
- Zet na afloop het apparaat uit.
- Laat de potten ongeveer een uur in de oven afkoelen en dek ze daarna af met een doek.

Inmaken in de oven
Ook de oven is geschikt om twist-off potten te steriliseren en te gebruiken voor inmaken.
- Zet de gevulde potten in een braadslede op de onderste richel van de oven en vul met water tot de potten ongeveer 3 cm diep in het water staan.
- Zorg dat de potten elkaar niet raken.
- Zet de oven aan op de gewenste temperatuur.
- Als er luchtbelletjes in de potten ontstaan, begint de inmaaktijd. Verlaag indien nodig de temperatuur.
- Zet de oven uit na afloop en laat de potten erin afkoelen.
Inmaken in de magnetron
Kleine hoeveelheden fruit en groenten kun je inmaken in de magnetron. Gebruik alleen magnetronbestendige twist-off potten! Anders bestaat er brandgevaar.
- Zet de gevulde potten in een schaal om eventueel ontsnappend vocht op te vangen.
- Verhit de potten een paar minuten op de hoogste stand.
- Laat de potten na afloop nog even in de magnetron staan.
Waar moet je op letten bij inmaken?
- De twist-off potten en deksels moeten onbeschadigd zijn.
- Gebruik alleen verse en schone ingrediënten.
- Hygiëne is essentieel: steriliseer de potten voor gebruik en zorg dat er geen resten aan de rand of op het deksel komen. Gebruik eventueel een trechter.
- Vul de potten niet helemaal tot aan de rand, maar laat een paar centimeter vrij.
- Draai de deksels niet te strak aan, anders sluiten ze niet goed af.
- De inmaaktemperatuur moet minimaal 80 graden Celsius zijn.
- Vlees en groenten kun je het beste dubbel inmaken, om voedselvergiftiging door botulisme te voorkomen.
- Bewaar ingemaakte producten niet in direct zonlicht of bij hoge temperaturen. Zo voorkom je kleur- en structuurveranderingen of bederf. Een droge kelder of voorraadkast is ideaal.
Twist-off potten steriliseren
Voor je voedsel in de potten doet, steriliseer je de potten en deksels door ze ongeveer tien minuten in kokend water te leggen. Laat ze daarna op een schone theedoek drogen.
Na het inmaken: Potten controleren
Ook als je alle tips opvolgt, kan het zijn dat het conserveren niet helemaal lukt. Controleer daarom altijd de afgekoelde potten na het inmaken. Een vacuüm herken je aan het feit dat het midden van het deksel naar binnen is getrokken. Bij het openen hoor je een klik, wat de houdbaarheid bevestigt.
Vergeet het label niet!
Of je de ingemaakte lekkernijen nu verkoopt, weggeeft of zelf gebruikt, label de potten altijd. Bij Flessenland vind je etiketten in verschillende ontwerpen, waarop je bijvoorbeeld de naam van het product, de ingrediënten en de productie- of houdbaarheidsdatum kunt noteren.
Kun je twist-off potten opnieuw gebruiken?
Twist-off potten kun je prima opnieuw gebruiken. Ze zijn meestal geschikt voor de vaatwasser en dus makkelijk schoon te maken. De deksels zijn officieel niet bedoeld voor hergebruik, maar kunnen opnieuw worden gebruikt als:
- ze onbeschadigd en niet vervormd zijn,
- de afdichtingsmassa intact is,
- en er geen roest of hardnekkig vuil in zit.
Let op dat bij hergebruik de kans groter is dat er geen vacuüm ontstaat.
Twist-off potten online bestellen bij Flessenland
Bij Flessenland vind je een grote selectie twist-off potten in allerlei vormen en maten, voor scherpe prijzen. We leveren aan zowel zakelijke als particuliere klanten – zonder minimale bestelhoeveelheid.
Ook reserve-deksels en accessoires, zoals decoratieve stoffen kapjes, vind je in onze online shop. Natuurlijk hebben we naast twist-off potten ook andere soorten inmaakpotten, zoals potten met beugelsluiting u WECK potten met glazen deksel en rubberen ring. Bovendien kun je bij ons potten en flessen al vanaf kleine aantallen laten bedrukken.
Accessoires voor het inmaken met twist-off potten in de Flessenland Shop
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
Direct leverbaar. Klaar voor verzending binnen: 1-2 dagen
















