Gouden Melk (Kurkuma Latte)
Gouden melk is een verwarmend, kruidig drankje uit de ayurvedische keuken en wordt wereldwijd steeds populairder. De basis is kurkuma, wat het drankje zijn kenmerkende goudgele kleur geeft.
Ingrediënten
Ingrediënten voor 12 porties
2.4 l melk (koemelk of plantaardige melk zoals haver-, amandel-, kokos- of sojamelk)
3 Eetlepel kurkumapoeder (of: 5 cm verse kurkumawortel, geraspt)
1 Stuk(ken) verse gember (ca. 3 cm, geraspt) of 3 theelepels gemberpoeder
1 Theelepel kaneel
3 Snufje zwarte peper (versterkt de werking van de kurkuma)
3 Eetlepel honing of agavesiroop (naar smaak, optioneel)
3 Eetlepel kokosolie (optioneel, voor een extra romige structuur)
Benodigdheden
12 Stuk(ken) ‘Casablanca’ drinkglazen of
12 Stuk(ken) 250 ml flessen
Grote kookpan
Fijne zeef
Bereiding
Bereiding
1. Verwarm de melk in een pan (laat niet koken).
2. Roer de kurkuma, gember, kaneel, peper en eventueel kokosolie erdoor.
3. Laat het mengsel op lage temperatuur een paar minuten trekken, terwijl je blijft roeren, zodat de smaken zich goed ontwikkelen.
4. Haal van het vuur en zoet naar smaak met honing of agavesiroop.
5. Giet de melk door een fijne zeef in glazen om eventuele stukjes gember of kurkuma te verwijderen.
6. Warm opdienen en genieten!
Tip voor variatie
- Wie van extra kruidig houdt, voegt nog een snufje nootmuskaat of kardemom toe.
- Voor een vegan variant gebruik je plantaardige melk en agavesiroop.
Gouden melk is niet alleen lekker en veelzijdig, maar zorgt ook op koude dagen voor een warm gevoel en brengt kleur in het dagelijks leven!















